A Universe Supplementary to This One / Bu Evrene Ek bir Evren

Sanatçılar / Artists: Fatih Alkan, Heman Chong, Ceren Oykut, Manuela Ribadeneira, Ekin Saclioglu, Wouter Venema

30.01.2014 – 01.03.2014

X-ist, Istanbul

Scroll down for English

Bu Evrene Ek Bir Evren sergisini kaçıranlar için sergi videosunu izlemek icin tiklayiniz.
Click to watch the exhibition video “A Universe Supplementary To This One”.

Bu Evrene Ek Bir Evren başlığını taşıyan, küratörlüğünü Fatoş Üstek’in üstlendiği sergi 30 Ocak’ta x-ist’te açılıyor. Ziyaretçi küratör olarak Üstek’in x-ist’te düzenlediği uluslararası sergiye x-ist’in sanatçılarından Fatih Alkan, Ceren Oykut ve Ekin Saçlıoğlu katılıyor. Sergiye katılan diğer sanatçılar Heman Chong (Singapur), Wouter Venema (Hollanda) ve Manuela Ribadeneira (Ekvator). Sergi, proje için özel olarak üretilen işler ile yeni üretimleri ve var olan işleri bir araya getiriyor. Saçlıoğlu, Oykut ve Alkan proje için özel üretim yaparken, Venema ve Ribadeneira yakın zamanda üretmiş oldukları yeni işler ile sergiye katılıyor. Sergiye ek olarak, Fatoş Üstek’in kaleme aldığı, sanatçılarla karşılıklı diyalog üzerinden derlenen bir sanatçı kitabı yer alıyor.

Sergi, gerçeklik olgusunu temellendirebilmek için kurgunun ne olduğu konusuna eğiliyor. Kurmaca ile gerçeklik kavramlarının iç içeliğini vurguluyor. Sergi aynı zamanda, izleyicisi için öncelikle duyulara hitap eden bir izleme ortamı yaratırken, işlerin içerikleri ve birbirleri ile olan ilişkileri üzerinden düşündüren karşılaşmalar üretmeyi amaçlıyor. Üstek, bu evrene ek bir evren fikrinin imgesini tanımlamak ve geliştirmek adına sanatçılarla işbirliği içinde çalışıyor. Sergide yer alan her bir iş bir evren olarak değerlendiriliyor, bu doğrultuda sergi bir çoklu evren kümesi olarak belirleniyor. Sergide yer alan eserlere dair her öğe, ürettikleri evren fikrinin bir tanımlayanı olarak değerlendiriliyor. Bu fikirler ve yaklaşımlar değiş tokuşu, Üstek’in yazarlığını üstlendiği, her bir sanatçıya adanan evrenler dizininden oluşan sanatçı kitabında da kendini açık bir şekilde gösteriyor. Üstek, bu değiş tokuşu daha ileriye taşımak adına, kitaba dahil edilmek üzere, her bir sanatçıdan başka bir sanatçının işinden esinlenerek yazdığı bir bölüme görsel birer yanıt üretmelerini istiyor.
Bu evrene ek bir evren fikri 20. yy başında Fransız düşünür René Daumal tarafından  kavramsallaştırılmıştır.  Daumal patafizik üzerine derlediği kisa yazılarında  istisnanın kural olduğu evrenler üretir. Bir durum ve olgu, çoğunluğun ölçümleri ile değil bireyin birebir ilişkisi ile tanımlanmaktadır. Daumal’ın çalışması, var olduğu dünyanın içinde kendine, özne oluşu nedeniyle, ek bir evren yaratan bireyin bu evreni anlama girişimidir. Bu sergi ve yayın, kurgu ve gerçeğin birbirine karıştığı Türkiye gündeminde, izleyicilerin kendi yargılarını değerlendirebilecekleri bir yolculuğa davet ediyor. Kurgunun gercek ile olan iç içeliğini ve hatta ötegerçekliğinin altını çizerken, aralarındaki farkın giderek belirsizleştiğini vurguluyor. Sergi ve yayın hala düşleyebilen ve merakını canlı tutan bireylere adanmıştır.

0

The exhibition entitled A Universe Supplementary to This One is curated by Fatoş Üstek will be opened at 30th of January at x-ist. The exhibition and the publication for the project entitled A Universe Supplementary to This One is curated by Fatos Ustek for X-ist, Istanbul. The exhibition hosts works by Fatih Alkan, Heman Chong, Ceren Oykut, Wouter Venema, Ekin Saclioglu, Manuela Ribadeneira who bring in influences from Turkey, Singapore, the Netherlands and Ecuador, if not beyond. The works by Saclioglu, Oykut and Alkan are specially commissioned for the project while Venema and Ribadeneira will show a latest work at the exhibition. The show is supplemented by an artist book initiated and written by Fatos Ustek, compiled in responsive dialogue with the artists.
The exhibition tweaks at what is fiction in order to cognize the foundations of the real, evokes a sensorial input, let alone aims at triggering a thought-provoking encounter. In order to define and cultivate an image of the idea of a universe supplementary to this one, Ustek has been working in collaboration with the artists. This exchange of ideas and approaches manifests itself in the artist book envisioned by Ustek which is composed of a sequence of universes dedicated to each artist in the exhibition. In a way in which, each work through its components denote a defining` elements of a respective universe while the exhibition becomes a set that contains a multitude of universes. Furthering this exchange, Ustek has assigned a different chapter/universe compiled for another artist, to each artist asking them a visual response to be included in the publication.
The idea of a universe supplementary to this one sources from French thinker René Daumal’s writings. Daumal’s well invested work in pataphysics explores the possible conditions in which exception is the rule. Through focussing on singular events, Daumal constructs his own universe: a Universe that is related to, built on, but different from the one that accepts the common as the norm.  Under the influence of the current ongoings in Turkey where the fictive and the real blends into one another, this project aims to expand on the boundaries of perception inviting its audience to a journey where they can individually decide for themselves. The project is dedicated to the ones who still can dream and who cultivate curiosity as pleasure.

 

Image credits: Heman Chong

“Kasten Unuttuğumuz İnsanlar İçin Anıt (Senden Nefret Ediyorum)”, 2008 Yaklaşık 1 milyon kartvizit üzerine ofset baskı, 280 gr, herbiri 9 x 5.5 cm Wilkonson Galeri (Londra) ve sanatçının izniyle

“Monument to the People We’ve Conveniently Forgotten (I Hate You)”, 2008 Offset prints on 280 gr paper, approximately 1 million copies, each 9 x 5.5 cm Courtesy of the artist and Wilkinson Gallery (London)